NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Dag van de Mantelzorg

Tijd voor MAX: Dag van de Mantelzorg | MAX, 10 nov 2008

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten. Dit zijn vaak familieleden, vrienden, kennissen en buren. Mantelzorg is langdurige zorg die onbetaald is.

In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan acht uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan. Het is ook lastig om de zorg tijdelijk over te dragen en veel mantelzorgers maken extra kosten.

Op de Dag van de Mantelzorg wordt de mantelzorger in het zonnetje gezet met allerlei activiteiten en aandacht in de media. Dit jaar staat de dag in het teken van de zwaarbelaste mantelzorger.

We praten in de studio over mantelzorg met Wil Dorstijn. Zij zorgt voor haar man die 13 jaar geleden ernstig hersenletsel opliep. Ook praten we met Paul Steehouwer van Mezzo, een organisatie die zich in zet voor de mantelzorgers.

127 keer bekeken

viewcounter