NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Het leven in een hospice (1)

Kruispunt: Het leven in een hospice deel 1 | RKK, 18 okt 2009

Het grootste hospice van Nederland opende vorig jaar oktober zijn deuren. Het Rotterdamse Laurens Cadenza heeft 18 bedden voor ongeneeslijk zieken. Jaarlijks sterven er 200 mensen. Kruispunt TV volgt een jaar lang zes bewoners van dit sterfhuis. In de laatste dagen van hun leven, laten zij zich op hun kwetsbaarst zien.

'Je gaat dood zoals je geleefd hebt'

Het grootste hospice van Nederland opende vorig jaar oktober zijn deuren. Het Rotterdamse Laurens Cadenza heeft 18 bedden voor ongeneeslijk zieken. Jaarlijks sterven er 200 mensen. Kruispunt TV volgt een jaar lang zes bewoners van dit sterfhuis. In de laatste dagen van hun leven, laten zij zich op hun kwetsbaarst zien. Mevrouw Onneweer bijvoorbeeld, is er helemaal klaar voor. "Ik vind het heerlijk als ik aan mijn eindje mag komen", zegt ze schaterend. "Want ik krijg het altijd beter, dus waarom zou je het uitstellen?".

Mooi moe
Het hospice probeert het sterven zo waardig en draaglijk mogelijk te maken. Dat gebeurt niet alleen met medicijnen. Mevrouw Groen vindt haar uiterlijk erg belangrijk en wil niets liever dan een nieuw permanent. Een paar weken voor haar dood trekt Diana, verzorgende bij het hospice, daar een hele ochtend voor uit. Na afloop ligt mevrouw Groen uitgeteld in haar bed. "Ik ben moe", zucht ze. "Maar je bent wel mooi moe", grapt Diana.

Erehaag personeel bij afscheid
Rituelen zijn belangrijk in hospice Cadenza. Wanneer iemand is overleden houdt het huis een 'uitgeleide'. Het hele personeel vormt een erehaag in de gang wanneer de kist van mevrouw Kokkeler naar buiten wordt gedragen. Ze heeft de beker van het leven tot de laatste druppel leeg gedronken. Niet eerder maakten ze in Cadenza mee dat iemand die zo ziek was, de dood zo lang wist uit te stellen. De bewoners van het hospice laten zich recht in hun ziel kijken. En ook het personeel is openhartig over hun liefde voor het vak. 'De dood heeft alles met het leven te maken', zegt een van hen. 'Je gaat dood zoals geleefd hebt.'

Niet opgeven
Mijnheer Kapteyn heeft zich er nog niet bij neergelegd. Hij is opgegeven maar zegt stellig: 'Vijftig procent van alle kanker geneest. Ik hoop dat dat mij ook gebeurt, al geloof ik het niet.' Het is een schril contrast met mevrouw Weda. Zij komt doodziek in Cadenza aan, heeft eierstokkanker met uitzaaiingen. Maar ze knapt snel op en zeven maanden later wordt ze, tot haar schrik, genezen verklaard. Mijnheer Kapteyn is dan al overleden.

697 keer bekeken

viewcounter