NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Discussie over 'vetbelasting' laait weer op

NOVA: Discussie over 'vetbelasting' laait weer op | NPS, VARA, 7 mei 2007

Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht houdt een pleidooi voor het heffen van accijns op produkten waarin bewezen slechte stoffen zitten. Stoffen die ziektes veroorzaken.

Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek leidde 46 procent van de Nederlandse volwassenen in 2006 aan overgewicht. Al eerder pleitte de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) voor de invoering van een 'vettax', een belasting op snacks, frisdranken met toegevoegde suikers en vet voedsel zou helpen in de strijd tegen overgewicht.

In de studio reageert Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Hij houdt een pleidooi voor het heffen van accijns op produkten waarin bewezen slechte stoffen zitten. Stoffen die ziektes veroorzaken. Dan gaat het om bepaalde onverzadigde vetten in bijvoorbeeld chips en toegevoegde, niet-natuurlijke suikers aan frisdranken. Tegenover hem Philip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie. Hij vindt invoeren van accijns op 'zijn' produkten geen goed idee.

278 keer bekeken

viewcounter