NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Levensvormen bouwen met stukjes DNA

Buitenhof: De razendsnelle opkomst van de synthetische biologie | VPRO, VARA, NPS, 23 mrt 2008

Op termijn is het mogelijk allerlei vormen van leven te bouwen met 'biobouwstenen': stukjes DNA waaruit naar believen kan worden geput bij het construeren van nieuwe levensvormen.

Een relatief nieuw wetenschappelijk vakgebied, een technologische revolutie door de samenwerking van biologen, fysici, chemici en technici, waardoor op termijn mogelijk allerlei vormen van leven kunnen worden gebouwd met zg. biobouwstenen: stukjes DNA waaruit naar believen kan worden geput bij het construeren van nieuwe levensvormen.

Er zijn inmiddels projecten die naar verwachting op korte termijn leiden tot praktische toepassingen: op medicinaal terrein bijvoorbeeld worden op dit moment gistcellen omgebouwd tot kleine biochemische fabriekjes voor de uiteindelijke productie van een anti-malariamedicijn. Kunstmatige bacteriën kunnen worden ingezet voor schone energie.

Maar er kunnen ook virussen worden gebouwd en nieuwe biologische systemen in elkaar geknutseld worden en er zijn synthetische biologen die de ambitie hebben de evolutie te verbeteren en de natuur te corrigeren. Ook in Nederland neemt de synthetische biologie een vlucht: in Groningen komt het eerste Europese onderzoeksinstituut op dit terrein en in Delft worden er miljoenen in geïnvesteerd.

In Buitenhof een debat over synthetische biologie met: Cees Dekker (hoogleraar moleculaire biofysica TU Delft), Bert Poolman (hoogleraar biochemie en directeur van het eerste Europese instituut voor synthetische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen), Huub Schellekens (hoogleraar medische biotechnologie Universiteit Utrecht) en Jan Staman (directeur Rathenau Instituut).

155 keer bekeken

viewcounter