NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Trauma na inbraak

Tijd voor MAX: Trauma na inbraak | MAX, 27 jan 2009

Inbrekers weten precies de zwakke plekken rondom uw huis te vinden. Zij hebben slechts dertig seconden nodig om uw huis binnen te dringen. Daarna is het een kwestie van een paar minuten om uw waardevolle spullen in hún tas te proppen.

Wat inbrekers niet beseffen is hoe traumatisch een woninginbraak voor slachtoffers is. De impact van woninginbraak is extra groot. Het is een inbreuk op uw privacy. Letterlijk uw eigen veilige plek, uw eigen thuis.

De schok is bij ieder slachtoffer verschillend. Dat kan afhankelijk zijn van de ernst van de gebeurtenis, eerdere ervaringen en reacties uit de sociale omgeving.

Slachtofferhulp helpt de mensen met het verwerken van de gebeurtenis. Het is belangrijk dat slachtoffers praten over wat zij hebben meegemaakt. Dat zorgt ervoor dat de angsten, voor onder andere nog een inbraak, verminderen.

In Tijd voor MAX schuift Kim aan. Zij is recent slachtoffer geworden van woninginbraak. Algemeen Directeur van Slachtofferhulp, Jaap Smit, vertelt over de emotionele impact.

653 keer bekeken

viewcounter