NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Onderzoek naar vaccin pneumokokkenbacterie

Tijd voor MAX: Het Capitaonderzoek | MAX, 3 mrt 2009

Deze maand worden 30.000 mensen, ouder dan 65, uit het hele land uitgenodigd door de huisarts om mee te doen aan het onderzoek naar een vaccin voor pneumokokkenbacterie.

De eerste fase van het onderzoek is gestart in oktober 2008. De uitkomst van dit onderzoek kan er toe bij dragen dat het vaccin ooit echt gebruikt kan worden.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht begon in oktober van 2008 een grootschalig onderzoek naar een nieuw medicijn. Deze vaccinatie moet preventief werken tegen infectie door de pneumokok. Pneumokokken is een verzamelnaam voor een bacterie die verantwoordelijk is voor longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Bij ouderen veroorzaakt de bacterie met name longontsteking. De sterfte veroorzaakt door pneumokokken kan bij senioren en risicopatiënten 30 tot 50% bedragen. Preventie is dus belangrijk.

In de eerste fase van het onderzoek is iets misgegaan. Door een fout in de administratie zijn veel adresgegevens niet goed doorgekomen en hebben mensen een verkeerde brief ontvangen. Een groot deel van de te onderzoeken mensen zijn niet bereikt. Omdat er voor het onderzoek in totaal 85.000 mensen nodig zijn, is er nu nog een tekort. Toch kan men zich niet vrijwillig aanmelden. Er worden meer regio's betrokken bij het onderzoek. De uitnodiging ontvangt u eventueel via de huisarts.

247 keer bekeken

viewcounter