NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Tips voor mantelzorgers van dementerenden

Tijd voor MAX: Actueel: Verbetering van de mantelzorg | MAX, 10 nov 2009Tip van de redactie

Dementiezorg thuis kan anders! Dat stellen Ruud Dirkse en Caro Petit in hun recent verschenen boek met de titel: Had ik het maar geweten. Dit boek staat boordevol tips dat mantelzorgers nog beter hun dementerende naasten kunnen helpen.

Een boek over moderne dementiezorg. Want meer dementerenden zouden thuis moeten kunnen blijven wonen. Vandaag, 10 november op de Dag van de Mantelzorg, is het eerste exemplaar aangeboden aan Staatssecretaris Jet Bussemaker.

Zoals het er nu naar uitziet kunnen de zorginstellingen het aantal dementerenden in de toekomst niet aan. Hierdoor wordt er een dringend beroep gedaan op mantelzorgers. Deze groep wordt nu al overbelast. Er moet snel iets gedaan worden. Want er zijn met de juiste middelen, zowel voor de dementerende als de verzorgers, nog voldoende mogelijkheden om langer thuis te kunnen wonen.

De kwaliteit van leven voor dementerenden wordt beter wanneer zij worden geprikkeld en als ze meer zelf doen. In beweging blijven is erg belangrijk! Geef wortels en nootjes te eten en geen gemalen voedsel. Dat lijkt misschien makkelijker, maar door hard te kauwen worden de hersenen geprikkeld. Maar ook op technologisch gebied zijn er mogelijkheden. Installeer bijvoorbeeld geen rode knop, maar camera's met geluidssensoren. Hierdoor is de veiligheid veel meer gewaarborgd.

770 keer bekeken

viewcounter