NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Energiedrankjes: verslavend en ongezond?

Weet wat je koopt: Energiedrankjes: verslavend en ongezond? | VARA, 26 okt 2009

Hoe ongezond en verslavend zijn de drankjes die gewoon als frisdrank bij de supermarkt verkocht worden? Moeten we ons inderdaad zorgen maken?

De waanzinnig populaire energiedrankjes zoals Bullit of Red Bull hebben we te danken deze Oostenrijker, Dietrich Mateschitz. Scholieren zijn grootafnemers. Dit tot afgrijzen van docenten: de leerlingen zouden namelijk stuiterend in de klas zitten en niet meer in de hand te houden zijn. Hebben we te maken met een jongerendrug?

In de jaren '80 kwam Mateschitz hij op het idee het Thaise pepdrankje Krating Daeng (oftewel rode waterbuffel) naar Europa te halen. Inmiddels kennen we het allemaal als Red Bull. Door het grote succes volgden vele andere merken met stoere namen als: Bullet, Rock star, Monster en Rodeo.

De Parnassia Bavo Groep is een van de grootste instellingen op het gebied van geestelijke gezondheid in ons land. Zij maken zich grote zorgen en noemen de energiedrankjes na alcohol zelfs de meest gebruikte drugs in Nederland. WWJK gaat naar voedingswetenschapper Sander Kersten van de Wageningen Universiteit en zoekt het uit.

1266 keer bekeken

viewcounter