NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Falende hart-en vaatzorg bij vrouwen

NOVA: Falende hart-en vaatzorg bij vrouwen | NPS, VARA, 11 feb 2009

Vrouwen krijgen geen optimale hart- en vaatzorg. Daardoor worden hartinfarcten gemist en vallen onnodige doden. Klachten van vrouwen worden vaak niet serieus genomen. "Vrouwen melden zich later of de diagnose wordt vertraagd vastgesteld. Je ziet dat de ziekte dan ernstiger is. Dat leidt ook tot meer overlijden in het ziekenhuis."

Volgens Cardioloog Angela Maas blijkt keer op keer uit onderzoek dat vrouwen worden onderbehandeld. Diagnoses worden later gesteld en miskend. Cardioloog Angela Maas van de Isala klinieken in Zwolle: "Ik denk dat wij in ons ziekenhuis zeker één keer per week een gemist hartinfarct zien bij een vrouw. Dat komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen." Cardioloog Maas heeft als enige in ons land een aparte hart-en vaatpoli voor vrouwen. Volgens Maas blijkt keer op keer uit onderzoek dat vrouwen worden onderbehandeld. Diagnoses worden later gesteld en miskend. Cardioloog Yolande Appelman (VUMC) ziet dat vrouwen vaak andere klachten hebben dan mannen. Volgens Maas zijn artsen niet alert genoeg. "Veel beginnende klachten, zoals hoge bloeddruk, worden ten onrechte in de prullenbak van de overgang gegooid." Onbehandelde hoge bloeddruk kan leiden tot vaatschade en schade aan de hartspieren en tot een beroerte.

Niet overdrijven
De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie erkent dat vrouwen worden onderbehandeld, maar wil de zaak niet overdrijven. Harry Crijns (NVVC): "Iedereen ziet het verschil tussen mannen en vrouwen. Cardiologen van mijn vereniging houden zich aan de richtlijnen. In de richtlijnen wordt niet expliciet ingegaan op dat verschil." Volgens cardioloog Angela Maas is het hoog tijd dat de richtlijnen worden aangepast. Jaarlijks overlijden nu mogelijk 100 vrouwen onnodig. Volgens Catherine van Heest van Care for Women zijn vrouwen vooral bang voor borstkanker, "terwijl je negen keer zoveel kans hebt om te overlijden aan hart-en vaatziekten." Vorige week meldde het CBS dat kanker doodsoorzaak nummer één is in Nederland. Maar dat blijkt alleen te gelden voor mannen. Er overlijden nog altijd meer vrouwen aan hart-en vaatziekten dan aan kanker.

579 keer bekeken

viewcounter