NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Onrust over afschaf anti-psychosemiddel

NOVA: Onrust over afschaf anti-psychosemiddel | NPS, VARA, 9 apr 2009

De Semap-pil, een geneesmiddel tegen psychoses, wordt nu van de markt gehaald. Psychiaters maken zich zorgen en komen in actie. Ook patiëntenvereniging Anoiksis en Ypsilon, vereniging van familie, vrienden en partners van mensen met schizofrenie, protesteren. Zij menen dat er geen goede alternatieven zijn.

Semap, een middel tegen psychoses, wordt van de markt gehaald.

Medicijnproducent Janssen-Cilag zegt dat de productie van de pil niet meer voldoet aan de huidige EU-richtlijnen. En er is geen alternatief voor de kwetsbare groep patiënten die het middel gebruikt. Psychiaters maken zich zorgen en komen in actie. Zo houdt beroepsvereniging van psychiaters NVvP een handtekeningenactie tegen de afschaffing van de Semap-pil. Ook patiëntenvereniging Anoiksis en Ypsilon, vereniging van familie, vrienden en partners van mensen met schizofrenie, protesteren. Zij menen dat er geen goede alternatieven zijn.

Het voordeel van de pilvorm is dat deze maar één keer per week ingenomen hoeft te worden voor het gewenste effect. Psychiaters schrijven de Semap-pil vooral voor bij patiënten die geen injectie willen, of die lastig te motiveren zijn voor frequent medicijngebruik of gesprekstherapieën. Over de achterliggende motieven van de producent om de goedkopere pil af te schaffen bestaan twijfels. In NOVA een reportage.

190 keer bekeken

viewcounter