NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Premies zorgverzekeringen 2009

Kassa: Zorgverzekeringspremies 2009 | VARA, 1 nov 2008

Voor 19 november moeten alle verzekerden de nieuwe polis en voorwaarden voor 2009 hebben ontvangen. Wie daarmee niet tevreden is heeft vervolgens tot 1 januari 2009 om de huidige polis op te zeggen, anders loopt de polis gewoon door onder de nieuwe voorwaarden. Vervolgens heeft men tot 1 februari 2009 om zich aan te melden bij de nieuwe verzekeraar. Nu is al duidelijk dat met name de premies voor aanvullende verzekeringen flink uiteen lopen. Vergelijken van de aanvullende pakketten kan dus lonen.

Basispakket wijzigt
Zoals ieder jaar verandert het basispakket op een aantal punten: zo wordt het eigen risico, het gedeelte van de rekening dat zelf betaald moet worden met vijf euro verhoogd van 150 euro naar 155 euro. Ook wordt onder andere de vergoeding voor slaap- en kalmeringsmiddelen beperkt. De middelen voor erectiestoornissen worden geschrapt en mogen sta-op-stoelen, allergeenvrije en stofdichte bedhoezen en faxapparatuur voor doven niet meer vergoed.Een verbetering is dat alle basisschoolkinderen met ernstige dyslexie vanaf hun zevende jaar recht op dyslexiezorg krijgen.

Op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt u alle informatie. Ook kunnen er nog wijzigingen optreden, omdat pas komende week de begroting van VWS in de tweede Kamer wordt behandeld. Zo lijkt onder andere het schrappen van de vergoeding voor slaapmiddelen nogal omstreden te zijn.

Alleen een basispakket
Als u alleen een basisverzekering heeft, stijgen de kosten het komend jaar gemiddeld met 1%, aldus Erik Hordijk van de Verzekeringssite. Die stijging valt dus mee. Een vraag die wel rijst is of het ingevoerde preferentiebeleid (waarbij van bepaalde geneesmiddelen alleen de goedkoopste variant wordt vergoed) niet heeft geleid tot een kostendaling. Navraag bij het Ministerie en het College van Zorgverzekeringen leert ons dat daardoor weliswaar een besparing is bereikt, maar dat er meer is uitgegeven aan onder andere de vergoeding van nieuwe dure medicijnen. Zodat de kosten per saldo toch zijn gestegen.

Aanvullende verzekeringen vergelijken loont
De kosten van aanvullende verzekeringen stijgen in 2009 gemiddeld 7%. En er zijn uitschieters, aldus Hordijk. Zo wordt het zeer uitgebreide pakket van Delta Lloyd namelijk ruim 41% duurder. De premie stijgt van €59,95 naar €84,95 per maand.

Het kan dus zeker de moeite lonen om op basis van uw wensen te kijken bij welke verzekeringsmaatschappij u het voordeligste uit bent. Wees ook alert op veranderingen in de dekking uit het aanvullend pakket. Hordijk noemt een voorbeeld daarvan. Een echtpaar dat voor 2009 dezelfde dekking wil houden voor fysiotherapie als in 2008, (namelijk minimaal 18 behandelingen per jaar) blijkt daarvoor in 2009 op een uitgebreidere aanvullende (en dus duurdere) verzekering te zijn aangewezen dan in 2008 bij hun verzekeraar.

De Consumentenbond deed daar onderzoek naar. En zij heeft vastgesteld dat de vergoedingen voor aanvullende verzekeringen van 2007 op 2008 in 71 van de 144 onderzochte polissen zijn verslechterd voor een vijftal verstrekkingen (vergoedingen voor fysiotherapie, oefentherapie, brillen, contactlenzen en vaccinaties)

Collectief goedkoper
We vallen in herhaling maar nog steeds blijkt dat circa 40% van de volwassenen niet bij een collectief is aangesloten, terwijl het voordeel kan oplopen tot circa €100,- per jaar per persoon. Daarom is het toch raadzaam bij de werkgever te informeren. Daarnaast kun je ook terecht bij zogenaamde doelgroepencollectieven, zoals patiëntenorganisaties, vakbonden. Werkgeverscollectieven bieden soms extra dekking. Voor doelgroepencollectieven geldt dat de dekking vaak toegesneden wordt op uw speciale situatie. Een voorbeeld: de vergoeding voor zogenoemde sta-op-stoelen verdwijnt uit het basispakket. Er zijn wellicht polissen via ouderenorganisaties waarvan de aanvullende verzekering hiervoor wel dekking biedt.

Sturing
Hordijk signaleert dat zorgverzekeraars in toenemende mate hun verzekerden naar bijvoorbeeld bepaalde fysiotherapeuten of een bepaalde mondhygiëniste sturen. De reden daarvan is dat ze zo meer grip krijgen op de kostenstijgingen. De verwachting is dan ook dat die trend zal doorzetten.

Online premies vergelijken
Op dit moment is grofweg de helft van alle premies en voorwaarden bekend; Hordijk verwacht dat in de 2e week van november de informatie compleet is. Het kan in ieder geval de moeite lonen om via de www.verzekeringssite.nl op basis van uw wensen te kijken welke polis het goedkoopste is.
Daarnaast kunt u voor een vergelijking ook terecht op andere vergelijkingssites, zoals die van Independer.nl, de Consumentenbond, Zorgkiezer.nl en Kiesbeter.nl van de overheid.

86 keer bekeken

viewcounter