NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Falen bij maagoperatie in Emmen

Netwerk: Arts en ziekenhuis falen bij maagoperatie in Emmen | EO, NCRV, 10 sep 2009

Chirurg Nick Reijnen en het Scheper ziekenhuis in Emmen hebben ernstig gefaald bij de behandeling van Berry Petersen. Dit blijkt uit intern onderzoek dat het ziekenhuis instelde naar aanleiding van zes sterfgevallen onder patiënten die een maagverkleining ondergingen bij dokter Reijnen.

Netwerk beschikt over het onderzoek dat het ziekenhuis zelf deed naar het overlijden van Berry Petersen. Daaruit blijkt dat Reijnen en ander personeel talloze fouten maakten tijdens en na zijn operatie. Zo maakte Reijnen onbedoeld een gat in het middenrif van Petersen en geeft hij dit niet door aan collega-artsen. Ook de overdracht van de zorg door verschillende afdelingen verliep slecht.

Op verzoek van Netwerk beoordeelt oud-directeur van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) Dirk-Jan Bakker het onderzoek. Hij stelt dat Berry Petersen nog in leven zou zijn als Reijnen en ander ziekenhuispersoneel zorgvuldiger hadden gehandeld.

In afwachting van de resultaten van een uitgebreid extern onderzoek worden er geen maagverkleiningen meer uitgevoerd in het Scheper ziekenhuis. Reijnen is sinds begin april vertrokken naar Duitsland.

250 keer bekeken

viewcounter