NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Predikant Goldschmeding verdedigt slaan van kinderen

Netwerk: De invloed van de omstreden predikant Goldschmeding | EO, NCRV, 8 okt 2009

De voorganger van de Amersfoortse ACC - Jouw Kerk, Gertjan Goldschmeding, kwam de afgelopen weken in het nieuws met zijn opvattingen over de opvoeding van kinderen.

Slaan
Op grond van de Bijbel verkondigt de predikant dat het slaan van kinderen een effectief onderdeel is van de opvoeding. In diverse media verdedigde de predikant het gebruik van een pollepel of tafeltennisbatje als roede.

Goldschmeding moest zich naar aanleiding van zijn opvoedingsleer bij de politie melden op verdenking van opruiing, aanzetten tot kindermishandeling en mishandeling van zijn eigen kinderen. Het OM doet op dit moment onderzoek naar beide verdenkingen en besluit daarna of de predikant wordt vervolgd.

Betrokkenen
Netwerk deed onderzoek naar Goldschmeding en de invloed van zijn preken op zijn gemeenteleden. We spraken ondermeer met een aantal ex-leden van ACC- Jouw kerk en familieleden van ex-leden.

Hun verhalen zijn voorgelegd aan twee deskundigen: predikant Bram Krol, deskundige op het gebied van evangelische groeperingen en sekten, en Henk Algra, een vooraanstaand orthopedagoog in christelijke kring.

1015 keer bekeken

viewcounter