NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Wereld Parkinson Dag

Tijd voor MAX: Wereld Parkinson Dag | MAX, 8 apr 2009

Op 11 april wordt elk jaar Wereld Parkinson Dag gehouden. Neuroloog Jan van Gijn vertelt over de ziekte. En Parkinsonpatiënte Nel van Wageningen vertelt over haar beperkingen in het dagelijks leven.

11 April was de geboortedag van Sir James Parkinson in 1755. Hij was arts en beschrijft in 1817 de shaking palsy (schudverlamming). Later worden de door hem beschreven symptomen bekend als de Ziekte van Parkinson.

De ziekte vormt zich vaak op latere leeftijd, tussen de 50 en 60 jaar. Bij deze leeftijdsgroep komt de ziekte ongeveer bij één op de vijftig mensen voor. Parkinson wordt gekenmerkt door een stoornis van de motoriek. De bekendste verschijnselen zijn pijnlijke spierstijfheid, bewegingstraagheid en lopen met schuifelende pasjes in voorovergebogen houding.

Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de middenhersenen. Deze zenuwcellen produceren de boodschappenstof dopamine. Deze stof is nodig om de signalen door te geven van de ene naar de andere hersencel. Mensen met Parkinson hebben dus minder dopamine in de hersenen. Daardoor wordt de aansturing van de spieren bemoeilijkt. Tot nu toe zijn er alleen medicijnen die de symptomen van de ziekte tijdelijk verminderen. De Ziekte van Parkinson is niet dodelijk. De gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet onder de leden hebben.

Op de Wereld Parkinson Dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de mensen die de Ziekte van Parkinson hebben, de ziekte zelf en de behandelmogelijkheden. Om de aandacht op de ziekte te vestigen organiseert de Parkinson Vereniging tal van activiteiten.

445 keer bekeken

viewcounter