NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Zin en onzin van vitaminepillen

Dokter Ted: Tijd voor MAX Medisch: De zin en onzin van het slikken van vitaminepillen | MAX, 29 sep 2009

Het menselijk lichaam maakt, normaal gesproken, zelf veel ingewikkelde stoffen aan, zoals eiwitten, suikers, DNA en hormonen. Vitamines worden niet door het lijf aangemaakt. Toch zijn het stoffen die ons lichaam nodig heeft om te kunnen leven. Vitamine krijgt u door voeding in uw lichaam.

In Nederland heeft u in principe geen extra vitamines nodig als u gezond en gevarieerd eet. Wanneer door een ziekte vitamines niet goed opgenomen kunnen worden in het lichaam, is het wel raadzaam om vitaminepillen in te nemen. Doe dit in overleg met uw huisarts. Ouderen hebben vaak een tekort aan vitamine. Vooral vitamine D. Dit kan komen door te weinig en niet gevarieerd eten. Maar ook door te weinig buiten te komen. Vitamine D is belangrijk voor onder andere sterke botten en gezonde spieren. We krijgen vitamine D binnen via de zon door onze huid.

Producenten van vitaminepillen maken reclame voor hun producten zodat mensen hun weerstand tijdens de wintermaanden kunnen opbouwen. Laat u daarbij niet misleiden. Vitaminepillen kunnen ook niet voorkomen dat u ziek wordt! In Tijd voor MAX praten we hierover met onze huisarts Ted van Essen. Tot een uur na uitzending kunt u uw vraag over vitamines stellen in de chat.

1124 keer bekeken

viewcounter