NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Huisarts Roy Beijaert over osteoporose

Dokter Ted: Tijd voor MAX Medisch: Huisarts Roy Beijaert over osteoporose | MAX, 20 okt 2009

Op Wereld Osteoporose Dag 20 oktober 2009 praten we met huisarts Roy Beijaert over deze botaandoening. In Nederland lijden ruim 800.000 mensen aan deze botaandoening. Eén op de drie vrouwen en één op de negen mannen boven de vijftig jaar hebben ermee te maken. Toch weten veel mensen niet dat ze met osteoporose te maken hebben.

De Nederlandse vertaling van het Griekse woord Osteoporose is botopening. Osteoporose is een botaandoening waarbij in de botstructuur openingen ontstaan. Er verdwijnt kalk uit de botten en daardoor verzwakt de hele botstructuur. Als de openingen te groot worden kunnen de botten bij een geringe stoot breken. Osteoporose is een aandoening die zich pas in een laat stadium laat zien. Als het eenmaal vergevorderd is, kan het leiden tot krimpen, botbreuken, rugpijn en moeilijke ademhaling. Maar met gezonde botten kan dit worden voorkomen. Er zijn een aantal aanbevelingen om osteoporose tegen te gaan:

  • Voldoende lichaamsbeweging
  • Voldoende buitenlicht
  • Gezonde en calciumrijke voeding
  • Niet roken
  • Alcohol en cafeïne vermijden

In Nederland lijden ruim 800.000 mensen aan deze botaandoening. Eén op de drie vrouwen en één op de negen mannen boven de vijftig jaar hebben ermee te maken. Toch weten veel mensen niet dat ze met osteoporose te maken hebben. Er zijn wel medicijnen voor. Deze medicijnen moeten verdere openingen tegen gaan en zo mogelijk herstellen. In Tijd voor MAX praten we hierover met huisarts Roy Beijaert. Hij vervangt onze vaste huisarts Ted van Essen.

407 keer bekeken

viewcounter