NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Ouders thuis verzorgen

Tijd voor MAX: Themagesprek: Ouders thuis verzorgen (Mantelzorg) | MAX, 21 sep 2009

Het gebeurt steeds vaker dat mensen kiezen om hun (schoon)vader of moeder niet naar een verpleeghuis te laten gaan, maar in huis te nemen. Dit heeft nogal wat gevolgen.

Behalve in emotionele zin heeft het ook gevolgen in financiële zin. Het is belangrijk een aantal zaken vooraf goed te bekijken.

Wanneer uw ouder geen indicatie heeft voor een verpleeghuis van een indicatieorgaan, dan wordt het inkomen van uw ouder meegeteld bij uw huishouden. Dit kan leiden tot een vermindering van bijvoorbeeld uw huursubsidie.
De hoogte van de AOW blijft gewoon gehandhaafd bij samenwonen met familie in de eerste graad (ouder en kind). Blijft u achter als schoonzoon (dochter) met uw schoonouder, dan wordt de AOW verlaagd (van 70% naar 50% van het minimumloon)
De bijstand blijft gelijk bij samenwonen van ouder en kind mits u kunt aantonen dat er sprake is van verzorging.

Woont u op een boerderij in Drenthe, dan zal ruimtegebrek vaak niet van toepassing zijn. Bent u kleiner behuisd dan is een mogelijkheid het aanpassen van uw tuinhuisje of het laten bij(aan)bouwen van ruimte. Ga eerst bij de gemeente langs! Elke gemeente hanteert haar eigen regels. Huurt u een woning dan mag u aankloppen bij uw woningcorporatie.

Misschien wel het allerbelangrijkste punt is de zorgzwaarte. Het zorgen voor een (schoon)ouder is zwaar en emotioneel. Bespreek goed met elkaar en uw omgeving hoe u invulling gaat geven aan deze zorg. Dit kan bijvoorbeeld in samenspraak met de thuiszorg, waardoor sommige taken elders komen te liggen.

In de studio praten we met Ber en Joke Bakers. Zij verzorgen de dementerende moeder van Ber. En met Jancor de Boer van de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers (MEZZO). Mezzo dient maandag een petitie in om een bepaling in de wet WABO (Wet Algemene Bepalling Omgevingsrecht) aan te passen zodat er vergunningvrij gebouwd mag worden.

1973 keer bekeken

viewcounter