NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Onderzoek thuiszorg - Kwaliteit erbarmelijk

EenVandaag: Onderzoek thuiszorg - Kwaliteit erbarmelijk | AVRO, TROS, 13 jun 2009

Cliënten van de thuiszorg en hun familie zijn ontevreden over de kwaliteit van de geleverde zorg. Een reportage van EénVandaag.

Ze hebben te maken met ondeskundig personeel, krijgen te weinig uren zorg of de verkeerde zorg. Daarnaast vinden ze de thuiszorg veel te bureaucratisch: "Een ondoordringbare bureaucratische jungle waar menselijkheid en de menselijke maat totaal ontbreekt". Dit blijkt uit onderzoek van EénVandaag onder 5000 mensen die zelf thuiszorg ontvangen of van wie een familielid thuiszorg krijgt. Eenderde van alle deelnemers heeft zelfs een klacht bij de thuiszorginstantie ingediend.

Emotionele reacties
EénVandaag vroeg cliënten van de thuiszorg naar hun ervaringen naar aanleiding van een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwaliteit van de thuiszorg. Dit leverde duizenden reacties op. Honderden reacties zijn schrijnend: "Medewerker rookt bij mijn vader met longkanker en beademing", "Zeer onpersoonlijk, de bewoners van een dierentuin krijgen meer aandacht.", "Diefstal van mijn spullen, leegeten van m'n koelkast door thuiszorg", "In één woord erbarmelijk".

Vader hele dag in bed
Eén op de drie ondervraagden zegt dat de kwaliteit van de thuiszorg de afgelopen twee jaar is afgenomen. Enkele voorbeelden zijn: "Foute medicijnen toegediend door thuiszorg kostten mijn moeder bijna het leven.", "Behandeld als een dementerende, dat ben ik niet", "Mensonterend hoe er met mijn oma omgegaan wordt", "Het meisje wist niet hoe een stofzuiger eruit ziet", "Vader soms hele dag niet uit bed." Bij één op de vier ondervraagden wordt minder zorg verleend dan waar men recht op heeft: "Uren zorg kloppen nooit met de indicatie, structureel te weinig zorg die overigens wel gedeclareerd wordt." "Uiterst gênant om over de terminale zorg van mijn vader te moeten onderhandelen." De helft van alle deelnemers vindt dat zij of hun familieleden te weinig zorguren krijgen.

Teveel wisselende verzorgers
Bijna de helft krijgt steeds wisselende hulpverleners in huis. "Wisselende hulpverleners, soms 8 verschillende in één week", zo schrijft een cliënt. Vier van de vijf mensen ervaren dat als een groot probleem.

Hulpverleners ontevreden
Ook reageerden ruim zeshonderd mensen die in de thuiszorg werken. Zij herkennen de frustraties van de cliënten. "Ik heb maar drie minuten voor het aantrekken van een steunkous bij een cliënt", "Idealen waarmee je ooit begon verdwijnen omdat de tijdsklok er zo bovenop zit", aldus een teammanager die ontslag nam omdat hij de kwaliteit zover achteruit zag gaan.

248 keer bekeken

viewcounter