NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Fraude en chaos in de thuiszorg

EenVandaag: Fraude en chaos in de thuiszorg | AVRO, TROS, 10 jun 2009

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een vernietigend rapport opgesteld over fraude, oplichting, gebrek aan controle en gevaar voor cliënten bij nieuwe bedrijven in de thuiszorg.

Inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Gerrit van der Wal in EénVandaag: "Als je kerstkaarten wilt verkopen in Nederland dan heb je een vergunning nodig, voor thuiszorg is dat niet het geval. Het is schrijnend dat medewerkers thuiszorg niet weten hoe een infuuspomp werkt, schrijnend dat men niet weet hoe medicijnen vermalen moeten worden voor gebruik in infuus. Men heeft niet de juiste diploma's, is niet voldoende bijgeschoold, is de Nederlandse taal niet machtig, men heeft geen verklaring van goed gedrag."

Alarmerend
Jet Bussemaker, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is enorm geschrokken van de conclusies van het inspectierapport. "Dit is een zeer alarmerend en ernstig rapport, ik kan niet anders zeggen. Wat ik het ergste vind is dat er bedrijven zijn die proberen om via de zorg geld achterover te drukken. Ze willen niet de goede zorg leveren maar zoveel mogelijk winst maken. Dat staat haaks op het beleid dat ik voorsta", aldus een verontwaardigde staatssecretaris in EénVandaag.

Fraude en oplichting
Uit het inspectierapport blijkt dat bedrijven niet de juiste hoeveelheid zorguren of de verkeerde zorg leveren. Bussemaker: "Dat is fraude, dat moeten we dus heel erg streng bestrijden want het is absoluut onacceptabel dat publieke middelen op die manier gebruikt worden." Inspecteur-generaal Van der Wal ziet ook thuiszorgmedewerkers die zich verpleegkundige noemen terwijl ze dat niet zijn. "Dat is oplichting. Ook bij de medicatie gaat het hierdoor fout. Tegenstrijdige medicijnlijsten, pilletjes die door elkaar gehaald worden, richtlijnen heeft men nooit van gehoord. Vaak werden richtlijnen de ochtend voor ons bezoek nog even uitgeprint."

Maatregelen
Staatssecretaris Bussemaker wil stevige maatregelen. "De nieuwe thuiszorgbedrijfjes zullen zich moeten registreren, daar zijn we mee bezig en dat komt in de wet Cliënt en Kwaliteit. Daarnaast moeten wij meer middelen in handen krijgen om oplichters op te sporen. Ook zal het PGB vanaf deze zomer alleen nog maar overgemaakt worden aan de cliënt zelf en niet meer naar bemiddelingsbureaus. Alle aspecten die kunnen leiden tot misbruik en fraude moeten er onherroepelijk uitgehaald worden."

300 keer bekeken

viewcounter