NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Labyrint: Verband tussen smaak en dik worden

Labyrint: Iedereen heeft smaak: Verband tussen smaak en dik worden | VPRO, NTR, 26 sep 2012

Wat is het effect van hapgrootte op ons gevoel van verzadiging? Waarom eten we meer van een bord met verschillende soorten smaken dan van een bord met een enkel product? Smaak zorgt er niet alleen voor dát we eten, maar bepaalt ook wát we eten, en hoeveel.

Vier Nederlandse wetenschappers richtten hun onderzoek op de functie van smaak. In deze aflevering van Labyrint volgen we hun onderzoek. Onze smaak zorgt ervoor dat we eten lekker vinden en dat we giftig of bedorven voedsel laten staan. Dat was al langer bekend. Maar onze smaak blijkt meer belangrijke functies te hebben. Smaak is namelijk essentieel voor een gevoel van verzadiging en blijkt zelfs te veranderen afhankelijk van tekorten in ons lichaam. Smaak zorgt er niet alleen voor dát we eten, maar bepaalt ook wát we eten, en hoeveel.

Naast smaak is houdbaarheid een belangrijk onderzoeksveld voor voedselwetenschappers. Nieuwe houdbaarheidstechnieken zouden wel eens de oplossing kunnen zijn voor de grote voedselverspilling van vandaag de dag. We kijken naar een nieuwe techniek van conserveren, bedacht aan de Wageningen University. En we zien hoe het Amerikaanse leger er met revolutionair onderzoek in slaagt, om hun soldaten in verre oorden houdbare maaltijden met smaak te kunnen aanbieden.


174 keer bekeken

viewcounter