NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Metropolis: Downsyndroom wereldwijd

Metropolis: Downsyndroom | VPRO, 9 aug 2012

Het syndroom van Down is een van de bekendste handicaps ter wereld. In deze aflevering maken we een rondje langs wereldburgers met het Downsyndroom.

Deze week maakten we in Metropolis een rondje langs wereldburgers met het syndroom van Down. Want overal op aarde worden mensen met het downsyndroom geboren, maar het maakt nogal wat uit waar je dan opgroeit.

Uit de kooi in Cambodja
Veel Cambodjanen denken dat downsyndroom besmettelijk is. Ook zou een kind het krijgen als haar ouders slecht karma hebben. Als haar ouders weggaan, moet Savary daarom in een kooi, meestal de hele dag. Maar sinds kort gaat Savary een paar dagen per week naar school en hoeft ze niet meer hele dagen in de kooi te zitten.

Gezegend in Pakistan
Babu uit Karachi, Pakistan, wordt vereerd als een soort heilige. Hij krijgt cadeaus, geld en veel aandacht van buurtbewoners. Daar willen ze ook iets voor terug. Ze bidden met hem of profiteren van zijn geneeskrachtige gaven. Want iedereen weet: wie met Babu omgaat is gezegend.

Wereldberoemd in Spanje
Op de rode loper naast Brad Pitt, daar stond Pablo Pineda opeens. De film waar hij in speelde werd een wereldhit. Naast acteur is Pablo één van de eersten met down die een universitaire titel behaalde. Zijn downsyndroom gebruikt hij af en toe om voor te dringen in de rij: ‘Niemand zegt mij wat ik moet doen.’

Denken over de toekomst in Rusland
85% van de Russische kinderen met down wordt aan de staat afgestaan. Maar in de staatsinstellingen is geen speciale begeleiding en de omstandigheden zijn er slecht. Lena besloot haar dochter Masja daarom thuis te houden. Ze moest alles zelf uitvinden en maakt zich zorgen over de toekomst van haar kind.

512 keer bekeken

viewcounter