NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Aids: vluchten kon niet meer

Aids: vluchten kon niet meer: Aids: vluchten kon niet meer | VARA, 18 okt 2012

In de documentaire 'Aids: Vluchten kon niet meer' herdenkt de VARA op 18 oktober hoe precies dertig jaar geleden de ziekte aids haar intrede deed in Nederland. De allereerste, wereldwijd beschreven aidspatiënt was een Canadese steward. Hij had veel wisselende contacten, reisde de wereld rond, kreeg aids en stierf.

In de VARA-documentaire wordt gekeken naar de Nederlandse situatie en in het bijzonder naar onze nationale luchtvaartmaatschappij. Wat gebeurde er met de stewards, pursers en het grondpersoneel van de KLM ten tijde van de aids-uitbraak? Het is voor het eerst dat in een Nederlandse documentaire nadrukkelijk wordt gekeken naar deze groep. Hoe werd hun mooie leven - de wereld van Peter Stuyvesant - ruw verstoord door een mysterieuze, angstaanjagende ziekte? In de documentaire komen veel betrokkenen aan het woord. Oud-KLM-medewerkers, artsen en nabestaanden laten zien hoe de ziekte toesloeg en wat de consequenties waren.

Hoogleraar infectieziekten Joep Lange over de eerste patiënten, die hij in het AMC zag: 'Wat me opviel aan die groep was dat het allemaal homomannen waren en dat velen bij luchtvaartmaatschappijen werkten, met name bij de KLM. Op zich niet verwonderlijk dat die stewards allemaal besmet werden, want die reisden de wereld over en hadden seks op verschillende plaatsen en brachten het virus mee.' De documentaire is op dit moment in productie en wordt gemaakt door verslaggever/regisseur Hetty Nietsch en eindredacteur Marco Versluis.

361 keer bekeken

viewcounter