NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Jong dementerenden

Kruispunt: Jong dementerenden | RKK, 24 feb 2011Tip van de redactie

Een portret van het dagelijks leven van jong dementerenden. Eén van hen is Gert, bij wie al op relatief jeugdige leeftijd dementie is geconstateerd. Hij is 68 jaar en woont nu 10 jaar in een verpleeghuis.

Gert ziet zichzelf niet als jong dementerende : "Ik ben ooit een keer overspannen geraakt en daarom woon ik hier." "Hier" is op dat moment verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam, van zorgaanbieder Amsta. Op een speciale afdeling voor mensen die jong dementeren, brengt Gert zijn dagen door. En op het eerste gezicht lijkt er niks met hem aan de hand; hij leest de krant, vertelt honderduit over de laatste bezuinigingen en weet precies hoeveel files er die dag staan. Maar toch is Gert dement.

12.000 jong dementerenden
Nederland telt 12.000 jong dementerenden. Er is sprake van vroegtijdige dementie als de ziekteverschijnselen zich openbaren voor het 65e levensjaar. Het stellen van de juiste diagnose is moeilijk. Zo duurt het bij Gert 12 jaar, voordat duidelijk wordt wat er aan de hand is. Voor zijn vrouw Lineke was het een zware periode. "Artsen zeiden dat hij depressief was, gewoon wat vergeetachtig, dat hij zelf koos voor vreemd gedrag... Dat zit me nog het meeste dwars. Hij heeft er dus niks aan kunnen doen en ik heb al die mensen steeds geloofd. Daar voel ik me nog steeds schuldig over."

Suzanna
Suzanna is pas 50 jaar oud en woont al in het verpleeghuis sinds haar 36ste. Zij kreeg toen een hersenvliesontsteking en daardoor zijn haar hersenen beschadigd. De ziekte Alzheimer openbaarde zich toen. Suzanna is zich niet bewust van haar situatie.

Speciale wooneenheid
De afdeling van Gert en zijn medebewoners is inmiddels verhuisd van een afdeling in een verpleeghuis naar kleinschalige wooneenheden. Hun nieuwe thuis, want hun vroegere echte thuis bestaat niet meer. Lineke: "Als Gert hier is, is hij op bezoek." Corry van Montfoort, afdelingshoofd Amsta: "Wij buitenstaanders vullen vaak in dat hun leven een ongelukkig leven is. Maar voor hen is elke dag een nieuwe dag. Het is niet alleen kommer en kwel."

1591 keer bekeken

viewcounter