NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Verband slaap en Alzheimer? Wereld Alzheimerdag

Tijd voor MAX: Wereld Alzheimer Dag: Alzheimer samen overwinnen | MAX, 20 sep 2012

Het aantal mensen met dementie stijgt de komende jaren explosief. Maar gelukkig is er hoop. Er zijn aanwijzingen gevonden dat mensen die slecht en dus te weinig slapen een verhoogde kans hebben op de ziekte van Alzheimer dan mensen die goed slapen. Slecht slapen kan leiden tot verandering in de hersenen, wat weer kan leiden tot de ziekte van Alzheimer.

Vrijdag 21 september 2012 is het Wereld Alzheimerdag. Over de hele wereld wordt aandacht gevraagd voor Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Alzheimer is ongeneeslijk en bijna iedereen krijgt er op een manier mee te maken. Maar er is hoop.

Voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is te gast. Zij heeft van dichtbij meegemaakt hoe aangrijpend de ziekte van Alzheimer is. Ronald is 46 jaar als hij te horen krijgt dat hij een vorm van dementie heeft. Nu, twee jaar later, is hij de grip op zijn leven volledig kwijt.

Alzheimer en slapen
Het aantal mensen met Alzheimer stijgt explosief. In 2012 zijn er in Nederland 250.000 met dementie. Genezing is nog steeds niet mogelijk en de oorzaak is niet bekend. Maar er is hoop! Er zijn aanwijzingen gevonden dat mensen die slecht en dus te weinig slapen een verhoogde kans hebben op de ziekte van Alzheimer dan mensen die goed slapen. Slecht slapen kan leiden tot verandering in de hersenen, wat weer kan leiden tot de ziekte van Alzheimer. Van heel veel mensen is niet bekend wat heeft geleid tot de ziekte van Alzheimer. Er zijn verschillende risicofactoren die samen leiden tot Alzheimer. Slaap blijkt een van die factoren. Een goede nachtrust kan het moment waarop men de ziekte krijgt mogelijk uitstellen. Te gast is dokter Jurgen Claassen, arts en onderzoeken bij het Radboud Alzheimer Centrum.

Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland geeft al ruim 25 jaar hulp en informatie aan mensen met dementie en hun directe omgeving. Door belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek werken ze aan een betere toekomst, uiteindelijk zonder dementie. Alzheimer zorgt ervoor dat men beetje bij beetje de controle over het eigen leven kwijtraakt. Men verliest niet alleen het geheugen, maar ook de stemming en het gedrag verandert. Mensen raken ernstig verward, kunnen zich niet meer uiten en verliezen hun identiteit, hun karakter. Het is een progressieve ziekte met de dood als gevolg.

Door onderzoek weten we steeds meer. Het daadwerkelijk overgaan tot onderzoek en het doen van testen duurt vaak jaren doordat er simpelweg gebrek aan geld is. Als we alle inzichten en ideeën die er in de wereld zijn bij elkaar kunnen brengen en het nieuwe idee dat daar uitkomt snel kunnen testen, dan kan de ontwikkeling heel snel gaan. Alzheimer Nederland kan er dan voor zorgen dat ze voor een volgende generatie Alzheimer kunnen remmen en beter kunnen behandelen. Alzheimer Nederland vraagt blijvend aandacht voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Hiervoor werken zij nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen. Alzheimer Nederland is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, de bijdragen van donateurs en de opbrengst van de Collecteweek (Bron Alzheimer Nederland).

1362 keer bekeken

viewcounter