NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Spraakmakende Zaken (2012): Onderwijs

Spraakmakende Zaken: Spraakmakende Zaken (2012): Onderwijs | IKON, 16 aug 2012

Voor jongeren is er op het eiland Saba weinig te doen. En je horizon verbreden buiten het eiland is lang niet voor iedereen weggelegd. Saba is misschien wel het mooiste plekje van ons koninkrijk. Maar of het ook een paradijs is om in op te groeien?

Op het kleine eiland Saba wonen maar 1800 mensen. Er is één lagere school en één middelbare school. Leerlingen met leerproblemen of juist bollebozen, ze zijn allemaal aangewezen op één type onderwijs. Er zijn weinig goede leerkrachten te vinden en vooral het middelbaar onderwijs is volgens de inspectie zwaar onder de maat.

Paul Rosenmöller reist in de laatste drie afleveringen van Spraakmakende Zaken naar de eilanden St. Eustatius, Saba en Bonaire. Aanleiding hiervoor is een groot onderzoek van UNICEF naar de positie van kinderen op de zes eilanden van de Nederlandse Cariben. De regeringen van Curaçao, Sint Maarten en Aruba zijn zelf verantwoordelijk voor de naleving van het VN Kinderrechtenverdrag in hun land. St. Eustatius, Saba en Bonaire zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. Daarom is de Nederlandse regering er verantwoordelijk voor dat het verdrag op deze eilanden wordt nageleefd.

Het eiland Saba heeft zijn bijnaam 'the unspoiled queen' te danken aan zijn adembenemende natuur. Het eiland is groen, veilig en met slechts 1800 inwoners kent iedereen elkaar: een prachtplek voor kinderen om op te groeien. Maar ook het paradijs heeft zijn schaduwkanten: voor kinderen van boven de twaalf jaar is hier weinig te doen. Vanwege geografische beperkingen – het eiland is slechts dertien vierkante meter groot – maar ook vanwege een gebrek aan aanbod. Er zijn slechts twee scholen op het eiland; een basisschool en een middelbare school - beiden presteren onder de maat. Ook de onderwijsvisie laat te wensen over; 'een zwakke school' noemen we dat in Nederland.

Hoe kunnen de kinderen zich hier - binnen de beperkte mogelijkheden van een klein eiland -goed ontwikkelen en hun leefwereld vergroten? Hoe is de scholing ter plaatse te verbeteren? Hebben de jongeren hier – in een paradijs met beperkingen - dezelfde kansen als elders in Nederland?

Aan tafel praat Paul Rosenmöller met gymleraar en sportcoach Derek Spence die met de Saba United Sports Federation jongeren bereikt met sport én hen na laat denken over hun gedrag en toekomst. Ook aan tafel zit Elka Charles; zij geeft niet alleen les op de basisschool op het eiland, maar bestiert ook samen met haar moeder de naschoolse opvang voor de kleintjes op het eiland. Hemmie van Xanten is Hoofd dienst onderwijs op het eiland en Jarmila Berkel werkt als intern begeleider in het primair onderwijs op Saba.

123 keer bekeken

viewcounter