NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Zoektocht naar verdwenen zoon

Holland Doc: Twee levens | IKON, 31 aug 2012

Op 12 december 1985 verdwijnt Maarten Visser tijdens een reis door Chili. Sindsdien gaan z'n ouders ieder jaar terug om hem te zoeken. Filmmaker Fifi Visser, de zus van Maarten, gaat voor 't eerst mee.

Vervuld van hoop en vrees vragen ze aandacht in de lokale media en verversen ze hun posters. Maarten beheerst zodoende al 25 jaar het gezinsleven. In de documentaire gaat filmmaker Fifi Visser voor het eerst met haar ouders mee naar Chili. Ze volgt hen op de zoveelste tocht langs inmiddels bekende adressen. De afgelegde bezoeken, de korte interviews met haar ouders en de brieffragmenten van Maarten verbeelden de wanhoop.

Nieuwe informatie levert een spoor op dat hen naar de Colonia Dignidad brengt. Deze door oud-nazi Paul Schäfer opgerichte gemeenschap diende onder Pinochet als martelcentrum. Maar niemand kan hen verder helpen. Terwijl Loes weigert te accepteren dat Maarten dood is, lijkt Paulus zich ermee verzoend te hebben: “Je hebt eigenlijk twee levens. Een leven dat stilstaat en een leven dat doorgaat.”

234 keer bekeken

viewcounter