NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Partnerkeuze volgens de Ayurveda (1)

Partnerkeuze volgens de Ayurveda dl 1: Partnerkeuze volgens de Ayurveda (1) | OHM, 13 jun 2010

In de eerste aflevering gaan we op zoek naar deskundigen die kunnen vertellen wat voor gereedschappen de Ayurveda biedt als het om relaties gaat. We spreken met Lissa Coffey die het boek 'What's your dosha, baby?' schreef.

De keuze van een partner wordt ons vaak ingegeven door ervaringen van emoties als affectie, schoonheid en aantrekkingskracht. Maar als je vanuit de Ayurvedische principes zoals je dosha, een partner kiest, spelen deze emoties een secundaire rol. Volgens de Ayurveda heeft een keuze gebaseerd op inzichten uit dit geschrift meer kans van slagen dan een keuze puur vanuit je emoties. Hoe kan de Ayurveda vanuit haar inzichten je helpen de juiste partner te vinden, of je helpen met het optimaliseren van je relatie? OHM vertelt hierover in een 2-delige documentaire.


In de eerste aflevering gaan we op zoek naar deskundigen die kunnen vertellen wat voor gereedschappen de Ayurveda biedt als het om relaties gaat. We spreken met Lissa Coffey die het boek 'What's your dosha, baby?' schreef. De dosha's bestaan uit de vijf elementen vuur, aarde, water, lucht en ether. Volgens de Ayurveda bepalen ze, in een voor ieder persoon unieke combinatie, je constitutie. Vata, Pitta en Kapha heten deze dosha's en ze geven inzicht in wie je bent en wat dat betekent voor de omgang van jouw met anderen. En dit niet alleen in liefdesrelaties, maar in relaties in het apittalgemeen met bijvoorbeeld je familie, collega’s en vele anderen.


Maar hoe zit het met de spirituele betekenis van deze dosha's? Waarom is het belang in een relatie? Daarover vertelt Drs. Prakash Madari. Naast zijn functie als regulier arts heeft hij zich verdiept in de Ayurvedische geneeskunde. Het reinigen van je dosha's is zijn belangrijkste advies. Hoe doe je dat? Ook wordt een bezoek gebracht aan een Vedisch astroloog, Roeland de Looff. Hij vertelt over de Janamkundli (geboortehoroscoop) en over de dosha's die ook in de sterren beschreven staan. Zijn dit instrumenten voor de perfecte match, of gaat het om elkaar beter en anders te leren kennen, waardoor elke relatie simpelweg meer kans heeft? Natuurlijk bezoeken we ook een Hindoe priester en vragen we wat zijn visie is op het vinden van de juiste partner. Dr. Chan Choenni legt uit hoe het komt dat jonge Hindoestanen gemiddeld langer single blijven dan hun leeftijdsgenoten.

282 keer bekeken

viewcounter