NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

JZHMH: Borstkanker, schaamlipkanker en teelbalkanker

Je Zal Het Maar Hebben: Kanker | BNN, 5 feb 2007

Het aantal kankerpatiënten neemt toe. Gabi, Marije en Matthijs vertellen over hun ervaringen. De kankercellen in hun lichaam vonden hun weg naar wel heel persoonlijke lichaamsdelen... Over borstkanker, schaamlipkanker en teelbalkanker.

BNN's luchtige medische programma over ziektes en aandoeningen waar je eigenlijk liever niet over praat. Hoog tijd om de meest raar klinkende aandoeningen in de spotlights te zetten. Want je hebt het of je hebt het niet. Ruben praat met mensen die een bepaalde ziekte hebben en loopt gezellig een dagje met ze mee.

Gabi ontdekte eind 2005 een knobbeltje in haar borst. Omdat ze vlak daarvoor een artikel had gelezen over borstkanker bij jonge vrouwen is ze naar de huisarts gegaan, die haar voor de zekerheid naar het ziekenhuis stuurde. Daar werd duidelijk dat het ging om een kwaadaardig gezwel.

Marije loopt al ruim een jaar met vaginale klachten bij de huisarts. Ze krijgt schimmelkuurtjes en antibiotica die niet helpen. Uiteindelijk moet ze non-stop plassen, heeft veel jeuk en wordt de pijn steeds erger. Dan krijgt ze zelfs een wond op haar schaamlippen. Pas na twee weken, als blijkt dat het voorgeschreven hormoonzalfje niet helpt, stuurt de arts Marije door naar een gynaecoloog. Deze vreest voor een kwaadaardige tumor. In het ziekenhuis wordt een stukje weefsel onderzocht. Dan krijgt ze de juiste diagnose te horen; schaamlipkanker.

Matthijs voelt in juli 2005 dat zijn ene teelbal harder en groter is dan de andere. Uit schaamte gaat hij pas een week later naar de huisarts, die hem meteen de volgende dag naar een uroloog stuurt. Die constateert een kwaadaardige tumor en Matthijs moet de dag erna meteen onder het mes.

Presentatie: Ruben Nicolai.

1246 keer bekeken

viewcounter