NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

10xBeter: Zuivel

10xBeter: Zuivel | NTR, 14 feb 2012

Over zuivel hoor je tegenstrijdige verhalen. Is melk bijvoorbeeld goed voor ons, zoals decennialang is beweerd, of juist niet? Wie het weet mag het zeggen. In elk geval zijn er veel initiatieven die een andere manier van omgaan met zuivel promoten.

Zo gaat Harm op bezoek bij het bedrijf van Gerjo Koskamp in Halle, een biologisch-dynamisch bedrijf met veehouderij, tuinderij, boerderijwinkel en zorgboerderij. Ook praat hij met Rada Meursing, die Indiase kookworkshops geeft waarin 'ghee', een vorm van 'geklaarde boter', een belangrijke rol speelt.

Maar wat is ghee en wat is geklaarde boter? Rada, die tien jaar lang chef-kok in een Hindoeklooster was en haar hart verpandde aan de Indiase keuken, weet er alles van. Zuivel van koeien die zonder krachtvoer en antibiotica zijn grootgebracht, dat is het ideaal van Karoline en Ado Bloemendal. Pure Graze heet hun bedrijf. 100% gras gevoerde producten, proef je dat?

Tips uit de aflevering

Rauwe melk
Alleen verkrijgbaar bij de boer. Thuis koken voor consumptie, dat doodt de bacteriën.

Symbool van leven
Eieren zijn vaak het symbool van vernieuwing: een nieuwe lente, een nieuwe benadering, een nieuw begin.

Hoorns
Het afzagen van hoorns is volgens de Europese regels voor biologische landbouw verboden. Dynamisch Landbouw die is gebaseerd op de visie van Rudolph Steiner, grondlegger van de antroposofie.

Stralende Kracht
Boter bevat vitamine A en D. Dat is goed voor de weerstand, sterke botten en een mooie huid.

Kurkuma
Veel gebruikt in de Indiase keuken vanwege kleur en smaak. Het wordt ook gebruikt als medicijn.

Minder is beter
Hoe minder melk een koe geeft, hoe meer vitamines per liter.

Vers gras
Zit vol vitamines, mineralen, omega 3 en 6. Dit vind je terug in de melk.

Ghee
Is een Indiase vorm van geklaarde boter. Dat is boeter op puurst. Kant en Klaar Ghee is ook gewoon te koop in de meeste natuurvoedingswinkels en toko's.

209 keer bekeken

viewcounter