NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Puberruil: Leven met en zonder lichamelijke handicap

Puberruil: Gijs en Davy | KRO, 24 jul 2012

Twee Nederlandse jongens ruilen van leven met elkaar. Davy reist ieder weekend met 'oom' Maarten van Groningen tot Amsterdam om te werken op de kermis. Gijs heeft de ziekte van Perthes.

Davy

Davy reist ieder weekend met ‘oom’ Maarten van Groningen tot Amsterdam om te werken op de kermis. Hij bedient de Disco Zweef, verkoopt oliebollen, voorziet de Lucky Crane van nieuwe knuffels en draait de ene suikerspin na de andere. Maar Davy helpt ook bij het opbouwen en aftuigen van de kermisattracties. Samen met Maarten slaapt hij in een woonwagen en bespreekt alles met hem. Hij is als een vader voor Davy, zijn echte vader verloor hij toen hij 5 jaar oud was aan de gevolgen van kanker.

Entertainen

Davy houdt van entertainen en dat heeft hij niet van een vreemde. Zijn ouders konden er wat van; zijn vader was zanger en vormde samen met zijn moeder een muzikaal duo. Nu treedt zijn moeder nog regelmatig op in de weekenden als zangeres van een Nederlandstalig bandje.

Gijs

Gijs heeft sinds zijn achtste een lichamelijk beperking heeft en daarom in een rolstoel zit. Gijs heeft de ziekte van Perthes. Dit is een aandoening waarbij de bloedvoorziening naar de heupkop verstoord is en dat veroorzaakt vervormingen in het heupgewricht. Gijs zit dan wel in een rolstoel maar kijkt liever naar de dingen die hij wel kan. Zijn grote passie is rolstoelbasketbal, hij oefent geregeld buiten in de tuin en speelt in het team van Jong Oranje.

Dieren

Andere hobby’s van Gijs zijn dieren en de natuur. Als een echte bioloog bestudeert hij het gedrag van zijn luipaard gekkos’s op zijn slaapkamer of gaat hij op onderzoek uit in het bos. Na de havo wil Gijs diermanagement gaan studeren en zo snel mogelijk op kamers. Hulp van zijn ouders en zusjes heeft Gijs niet echt nodig. Hij wil juist graag zelfstandig zijn en gaat er dan ook regelmatig met wat vrienden op uit met zijn handbike of hij scheurt rond in zijn 45 km wagentje.

278 keer bekeken

viewcounter