NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Over de streep (2012), afl. 5

Over de streep: Zierikzee: Pontes Pieter Zeeman | KRO, 24 jul 2012

Het Pontes Pieter Zeeman staat centraal. De school is een afspiegeling van de kleine gemeente, waar iedereen die anders is of lijkt, niet zo gemakkelijk geaccepteerd wordt.

De school heeft 1100 leerlingen en is een afspiegeling van de kleine gemeente, waar iedereen die anders is of lijkt, niet zo gemakkelijk geaccepteerd wordt. Zo is er een enorme sociale controle. Iedereen denkt te weten wat de ander op zijn brood smeert, maar over hun eigen privéleven praten is er niet bij. Vooroordelen en onbegrip liggen dan ook op de loer, ook op school. Zowel leerlingen als leraren maken zich hier schuldig aan, een leraar hierover: Het lerarenteam wil hier ontzettend graag verandering in brengen door veel meer openheid te creëren op school. Door deel te nemen aan een Challenge Day hopen leerlingen en leraren elkaar écht te leren kennen, in plaats van te denken dat ze alles over de ander maar al te goed weten. Arie Boomsma praat o.a. met Alana die misschien wel veel te snel volwassen is geworden doordat ze veel heeft meegemaakt in haar jonge leven, met Ricardo die het liefst zo snel mogelijk weer terug naar Rotterdam wil, en met Kim die gepest wordt.

Kim
Kim is een lief, schuchter en verlegen meisje. Ze heeft bijna geen vriendinnen op school en wordt gepest omdat klasgenoten haar dik vinden. Ze wordt nageroepen in de hal en ze wordt geplaagd in de les. Kim denkt dat ze beter stil kan zijn, want ze denkt dat het niemand interesseert wat ze te vertellen heeft. Wat niemand weet, is dat Kim een meid is vol passie en dat ze grote plannen heeft voor de toekomst.

Ricardo
De vijftienjarige Ricardo is een stoere jongen die opgegroeid is in de stad Rotterdam. Een paar jaar geleden is hij samen met zijn familie naar Zierikzee verhuisd en daar is Ricardo alles behalve blij mee. Samen met zijn vrienden verveelt hij zich in Zierikzee en hij wil het liefst zo snel mogelijk weer terug naar de grote stad. Er gaan roddels over Ricardo dat hij een comazuiper is, maar wat veel mensen niet weten is dat Ricardo suikerziekte heeft en dit één keer fout is gegaan in combinatie met drank.

Tomas
Tomas komt uit Azerbeidzjan en woont nu zes jaar in Nederland. Zijn ouders zijn gescheiden en hij woont bij zijn moeder. Zijn moeder is al een tijdje ziek. Haar nier is verwijderd en ze staat momenteel op de wachtlijst voor een donornier. Tomas behoort tot de kleine groep buitenlandse kinderen op het Pontes Pieter Zeeman en dit is niet altijd makkelijk voor hem.

Extra materiaal

Bij deze uitzending hoort extra materiaal waarin leerlingen en ouders vertellen hoe zij de dag en de uitzending hebben ervaren en hoe het hen na de uitzending is vergaan.

110 keer bekeken

viewcounter