NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Fearfighters: Claustrofobie

Fearfighters: Claustrofobie | EO, 22 aug 2008

Kleine of drukke ruimtes, ze zijn echt overal. Dat ervaren Fatima en Sabine iedere dag weer en ze hebben er behoorlijk veel last van.

Serie programma's waarin kandidaten de ultieme strijd aangaan met hun fobie. Onder deskundige begeleiding van angst-therapeut Yvette en presentator Manuel Venderbos komen de kandidaten oog in oog te staan met hun grootste nachtmerrie of angst. Wie durft de confrontatie aan?

In deze aflevering: claustrofobie. - Fatima en Sabine ervaren iedere dag weer dat ze behoorlijk vaak last hebben van kleine ruimten; - politieagente Fatima (42) is bang voor alles waarin je opgesloten zit; boten, vliegtuigen maar vooral liften. En in de lift gaat ze dan ook absoluut niet, al moet ze naar de tiende verdieping met de trap; - Sabine (27) wacht liever een uur op sleutels voor het trappenhuis, dan dat ze een lift instapt. Dat maakt dat zij voor haar werk regelmatig te laat arriveert bij klanten. De kandidaten krijgen de volgende opdrachten: - Opdracht 1: Opsluiten in een open kooi. In de eerste opdracht moet de kandidaten samen in een open kooi met tralies stappen, waardoor ze de bewegingsvrijheid wordt ontnomen. Vervolgens wordt de deur van de kooi met een hangslot vastgemaakt. In deze opdracht leren de kandidaten dat er in een ruimte die gesloten is met voldoende zuurstof, hen niets kan overkomen. Ze moeten de controle even uit handen geven; - Opdracht 2: Opsluiten in een kleine bunker. De kandidaten moeten één voor één een kleine bunker in waar ze vervolgens vijf minuten in moeten blijven. Ook de bunker gaat op slot waardoor de kandidaten opnieuw leren de controle uit handen te geven. Ze leren dat de angst die normaal gesproken hebben in een kleine ruimte vanzelf weer afneemt naarmate ze langer in de bunker blijven; - opdracht 3: Alleen door de donkere, smalle gangen van de kazematten lopen. De kandidaten moeten alleen door de donkere, smalle gangen van de kazematten lopen, steeds verder het gangenstelsel in. De gangen zijn niet hoger dan 1,80 en het is onmogelijk om met twee personen naast elkaar te lopen. In deze opdracht leren de kandidaten dat ook hier voldoende zuurstof is en ze steeds rustiger worden naarmate ze langer door de gangen lopen.

136 keer bekeken

viewcounter