NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

De dorpsdokter (2008), afl. 29

De Dorpsdokter: De dorpsdokter | EO, 11 apr 2008

Emmelien heeft vandaag huisartsenpost. Vanuit Barneveld rijdt ze in een knalgele doktersauto met chauffeur rond om bij dringende gevallen medische hulp te geven. In Scherpenzeel gaat ze op bezoek bij de heer Ruiters. Hij heeft 's nachts drie keer een epileptische aanval gehad. Moet hij naar het ziekenhuis per ambulance?

De volgende visite van Emmelien is bij mevrouw Van de Akker in Nijkerk. Ze is gevallen en kan zich bijna niet meer bewegen. Heeft ze ribben gebroken? Niels Beusekom komt met zijn moeder bij dokter Paul. Hij heeft last van doorgezakte voeten. Dokter Paul verwijdert het infuus bij de heer Lokhost, dat hij heeft om de pijn tegen te gaan van dystrofie. Esmee Brocca heeft problemen met haar linkeroog. Soms ziet ze dingen dubbel of ziet ze alles wazig. Ook heeft ze last van stekende hoofdpijn. Dokter Paul verwijst haar door naar de oogarts.

Als huisarts en moeder van zes kinderen heeft Emmelien ten Hoor het druk. Ze heeft haar eigen dokterspraktijk aan huis en heeft een huisarts (Paul) en drie doktersassistentes in dienst. Om acht uur druppelen de eerste patiënten haar praktijk binnen en begint het spreekuur. Emmelien: 'Toen ik Norbert leerde kennen besloot ik om een praktijk aan huis te beginnen. Ik zag het niet zitten om mijn leven in het ziekenhuis te slijten; dat leek me niet te combineren met het moederschap. Als mijn kind ziek is kan ik er zijn en ik hoef nooit in de file te staan. Daarnaast heeft het voor de patiënten iets huiselijks, hoewel ik wel altijd mensen over de vloer heb, maar daar ben ik intussen wel aan gewend.' In de dokterspraktijk kunnen mensen ook terecht bij een diabetesverpleegkundige, een huidtherapeute en er is een gezamenlijk sportspreekuur met een fysiotherapeut. Verloskunde heeft een warm plekje in Emmeliens hart. Ze begeleidt ook bevallingen.

165 keer bekeken

viewcounter