NPO Gezond

Daar word je beter van!

Bekijk de uitzending

Portret van Esther Vergeer

NOS Sport: Esther Vergeer | NOS, 25 okt 2012

Rolstoeltennisser Esther Vergeer is één van de succesvolste Nederlandse sporters in de geschiedenis. Arjan Nieuwenhuizen volgde haar bijna een jaar lang en maakte een openhartig portret.

Ze behaalde zeven keer goud op de Paralympische Spelen. Op de tennisbaan overleefde ze misschien wel honderden breakpoints, nu staat ze op een kruispunt in haar (sport)leven. Zet rolstoeltennisster Esther Vergeer haar indrukwekkende sportloopbaan voort of is het tijd voor iets heel anders?

NOS-documentairemaker Arjan Nieuwenhuizen sprak met haar onder meer over zenuwen, stress, winnen en de vraag "Wat nu...?". "Ik wilde met dit portret laten zien hoe groot de sporter Esther Vergeer is. Veel groter dan wij in Nederland denken", zegt Nieuwenhuizen. In de documentaire spreekt hij onder andere met 's werelds beste tennisser Roger Federer, die veel bewondering heeft voor Vergeer.

Ondanks haar grote succes, 470 keer op rij ongeslagen, was er altijd de spanning van 'niet willen verliezen'. In Peking, vier jaar geleden, bezweek ze bijna onder de druk. Maar ze pakte uiteindelijk toch het goud.

"In Londen was de spanning weer terug", vertelt Nieuwenhuizen. "Ze wilde niet verliezen. Hoewel ze dat voor zichzelf had omgedraaid in het positievere 'willen winnen'. En dat zag er op beeld prachtig uit: een topsporter met maar één doel voor ogen."

Terug uit Londen overvalt haar de onzekerheid over haar toekomst. In de documentaire heeft ze een gesprek bij haar managementbureau, waarin ze haar twijfels uit. Ze heeft alles gewonnen wat er te winnen valt en beleeft nog ongelofelijk veel plezier aan haar sport, maar ze beseft ook dat ze nieuwe uitdagingen nodig heeft om te kunnen blijven presteren.

"Ik heb daar de afgelopen tijd veel over nagedacht, maar weet het echt nog niet. Daarom maak ik ook steeds een lijstje met plusjes en minnetjes", zegt ze zelf.

"Dat is uiteindelijk ook het verhaal van de film geworden. Het ingewikkelde denkproces van een topsporter die op het punt staat een heel belangrijke beslissing te nemen", aldus Nieuwenhuizen. "Voor mij ging het er niet om welke keuze ze uiteindelijk maakt, maar om de warboel in haar hoofd in beeld te brengen. En dat is volgens mij gelukt. En iedereen mag na het zien van de film zelf een conclusie trekken over wat Esther nu gaat doen."

127 keer bekeken

viewcounter